Ocenite ponudbo:

Središče ob Dravi

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Ormož
Kolodvorska 9, 2270 Ormož
++386 2 741 53 56
Naselitev Središča ob Dravi sega v čas neolitika, samo Središče ob Dravi pa se prvič omenja leta 1255, ko naj bi bil na današnjih Tratah zgrajen grad, ki je kasneje le redko omenjen. Leta 1532 naj bi ga uničili Turki. Prav zaradi tega je Središče ob Dravi dobilo naziv vzhodna štajerska trdnjava.

Leta 1704 so v Središče vdrli Kruci, ki so se jim Središčani z veseljem pridružili, ko so slišali, da so namenjeni na ormoški grad. Leta 1848 so v Središču močno podprli tudi Program Zedinjene Slovenije, kar so dokazali s podpisovanjem peticije.
Trg je pridobil pravico do svojega grba, ki je po ustnem izročilu nastal na podlagi dobro opravljenega dela trških kovačev pri zemljiškem gospodu, na kar spominjajo krogi, ki v grbu predstavljajo kolesa.

Cerkev žalostne matere Božje, ki ima gotski videz, je iz leta 1637. Oprema cerkve je iz 18. stoletja. V notranjosti pogled pritegne oltar ob severni steni z baročno oltarno sliko Marije zavetnice s plaščem.

V Središču je tudi Oljarna, kjer že okrog 100 let proizvajajo odlično naravno Središko bučno olje, priznano doma in na tujem. Pri tem je najpomembnejše, da se postopek predelave vsa leta ni spremenil, temveč so se izkušnje zaposlenih prenašale iz generacije v generacijo. Za boljše poznavanje bučnega olja in jedi pripravijo v oljarni v času spravila buč vsako prvo soboto v oktobru prireditev Odprta vrata, ki je etnološko in zabavno obarvana.

V Središču je tudi Krajevna zbirka NOB, v kateri so predstavljeni utrinki boja proti okupatorju. Ob njej je postavljena razstava o društvenem življenju Središča ob Dravi med 1. in 2. svetovno vojno ter razstava razglednic in fotografij Središča ob Dravi danes.

Lokalni turistični vodniki po občini Ormož vas bodo z veseljem popeljali po vinskih cestah ter vam razkazali znamenitosti občine Ormož (glej seznam lokalnih vodnikov).
 


Znameniti meščani : - Štefan Kočevar (zdravnik, narodni buditelj, politik)
Rodil se je leta 1808. Na Dunaju je deloval za prebujenje slovenskega naroda ter bil pripadnik ilirskega gibanja. Kot zdravnik je pisal strokovne članke ter leta 1882 izdal strokovno knjižico Slovenska mati. Umrl je leta 1883 v Celju. 9. aprila 2005 so mu v Središču ob Dravi odkrili spominsko ploščo in zanj organizirali spominski simpozij.

- Karl Ozvald (profesor filozofije in pedagogike, pisatelj)
Rodil se je leta 1873. v Gradcu je študiral slovansko klasično folologijo in filozofijo, ob koncu stoletja pa je promoviral za doktorja filozofije z disertacijo ''Fonetični, morfološki in akcentološki oris središkega narečja.'' Živel in umrl je v Ljubljani. Leta 1920 je bil imenovan za izrednega profesorja na slovenski univerzi, leta 1922 pa še za rednega profesorja pedagogike na filozofski fakulteti. V kraljevini SHS je bil dvakrat odlikovan: 1926. leta so mu oblasti podelile red Sv. Save III. Stopnje, 1928. leta pa red belega orla V. stopnje. Kot teoretik se je od začetka ukvarjal z vprašanji logike in psihologije kot pedagoške teorije, kot učitelj praktik pa z vprašanji pouka slovenščine in latinščine. Leta 1911 je izdal prvo knjižno delo Logika kot splošno vedoslovje, 1913. leta pa je napisal enega izmed prvih učbenikov psihologije pri nas Psihologija. Leta 1927 je izdal še knjigo z naslovom Kulturna pedagogika,

- Dušan Moškon (arhitekt in univerzitetni profesor)
Rodil se je leta 1924 v Slovenj Gradcu. Tukaj je obiskoval osnovno šolo, gimnazijo pa na Ptuju. Danes živi upokojen v Ljubljani. Po njegovih načrtih je  bila izdelana urbanistična zasnova mesta Ormož,

- Martin Kojc (1901-1978) , strokovni pisatelj, publicist in parapsiholog,

- Anton Kosi (1884-1945), šolski ravnatelj, skladatelj, mladinski, pedagoški in narodnogospodarski pisatelj (znana pesem: Slovenka sem Slovenka čem ostati...),

- Štefan Modrinjak (1744-1827), pesnik, ki je s toplo rodoljubno poezijo budil  narodno zavest  na  Štajerskem,

- Fran Kovačič (1910), ''Trg Središče'' – krajepis in zgodovina (Središka kronika).
 


Turistično društvo : Turistično društvo Središče ob Dravi 
Obrež 16, 2277 Središče ob Dravi 
041 622 009, 051 316 323 
 
GPS Northing (N) : 46,3967 
GPS Easting (E) : 16,2715 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Javna razvojna agencija občine Ormož - TIC Ormož | 02 741 53 56 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti