Ocenite ponudbo:

Bloke

InfoKrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Turistični informacijski center:TIC Bloke
Nova vas 46, Nova vas
+386 (0)31 326 158
730 m
Nadmorska višina
na podeželju
Bloke so kraška, v južnem delu apnenčasta na severu pa dolomitna planota na višini med 700 in 800 m nad morjem. Po celotni planoti je raztresenih 45 večjih in manjših naselij v katerih živi približno 1800 prebivalcev. Za biologe so zanimivi številni endemiti in avtohtone rastline, ki jih najdemo predvsem v bližini meandrov Bloščice.
Bloke in širša okolica imajo številne zgodovinske, arheološke, etnografske in geografske posebnosti. V Tlakah pri vasi Metulje (Metle) naj bi domnevno stal Metullum, prazgodovinsko središče Japodov. Na Blokah je po mnenju Valvasorja, prvotna domovina znamenitih Bloških smuči. V vasi Benete, ki leži ob cesti v smeri Ribnice je dobro ohranjen ostanek velikega  rimskega zapornega zidu (Claustra Alpium Iuliarum). Srednjeveška gradova Nadlišek in Pajkovo sta večkrat omenjena v slovenski zgodovini. Še bolj pa je poznan v Sloveniji literarni lik Martina Krpana, ki po ljudskem izročilu izhaja iz nekdanje Fajglove kmetije pod sv. Urhom pri sv. Trojici. Tej planoti nedvomno daje glavni pečat starosvetsko bloško smučanje, za katerega je že Valvasor trdil da je eno najstarejših na svetu.
 


GPS Northing (N) : 45,7727 
GPS Easting (E) : 14,5064 
Skrbnik : RDO Postojnska jama - Zeleni Kras | 05 71 12 249 | | last modified: 22.01.2015
na zemljevid
GPS N: 45,7727
E: 14,5064
Destinacija: Kras
Kraj: Bloke

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti