Ocenite ponudbo:

Vipava, Vipavska dolina

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Vipava
Glavni trg 1
+386 5 368 70 41
1566
Število prebivalcev
104 m
Nadmorska višina
ob reki
na podeželju
Vipava leži v zgornjem delu sončne Vipavske doline, ob številnih izvirih istoimenske reke, ki imajo mednarodno slavo zaradi izredne lege, vodnih in speleoloških značilnosti.

Reka Vipava ima kot edina v Evropi deltast izvir. Njeni izviri (Podfarovž, Podskala,…) so povezani s podzemnimi vodami kraškega zaledja Nanosa in Postojnske kotline. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov. Teh je kar 25 in zato nekateri pravijo Vipavi slovenske Benetke.

V dolini se čutijo močni vplivi sredozemske klime, kar omogoča vzgojo in rast kakija, fig, vinske trte in celo oljk. Milo klimo občasno prekine burja, ki se zaganja z Nanosa in Trnovskega gozda.

Burja je pomagala krojiti zgodovino, saj je usodno posegla v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki). Ta bitka velja za neposreden povod razpada rimskega cesarstva na dva dela.

Vipava se ponaša s pestro zgodovino, izjemnimi kulturnimi spomeniki, naravnimi posebnostmi in z dolgoletno vinogradniško tradicijo. Poleg odličnih vin Vipavo zaznamujeta tudi stolp gradu na strmem pobočju Nanosa in cerkev sv. Štefana s freskami Jelovška in Wolfa. Stavbni fond Vipave je pretežno iz 18. in 19. stoletja. Kraju so poseben pečat pustili grofje Lanthieri s svojimi gradovi in lepo urejenimi parki.

 


Točka odličnosti :
Na razglednem gričku severozahodno od Vipave so grofje Lanthieriji zgradili v 17. stoletju lovski dvorec Zemono, ki jim je služil kot letno domovanje. Je ena redkih povsem ohranjenih renesančnih stavb v Sloveniji. Na stenah so ohranjene krajinske slikarije iz 18. stoletja. V 70. letih prejšnjega stoletja ga je ajdovska Lipa temeljito obnovila, tako da danes dvorec služi razstavni in gostinski dejavnosti ter številnim kulturnim, predvsem glasbenim prireditvam.

V središču Vipave leži Lanthierjev dvorec iz 17. stoletja. Stavba se ponaša s poudarjenimi portali, štukaturnimi okni, balkoni in okrasjem. Park pred dvorcem in vodno zaledje za njim tvorijo celoto, ki poudarja zanimivo zlitje narave in arhitekturne dediščine na Slovenskem.

Od 19. stoletja dalje ležita na vipavskem civilnem pokopališču dva egipčanska sarkofaga, stara preko 4.500 let, ki ju je domačin, diplomat in egiptolog Anton Lavrin pripeljal iz Egipta.
 
Znameniti meščani :
V Vipavi je bil leta 1486 rojen diplomat Žiga Herberstein, pisec znamenitih Moskovskih zapiskov (1549). Z njimi je Evropi prvi pobliže predstavil življenje v tedanji Rusiji.

Vipava je tudi rojstni kraj protestanstkega pisca Sebastjana Krelja.

Vipavčan Anton Lavrin je bil egiptolog in diplomat avstrijskega dvora. Služboval je v Egiptu. v Vipavo je pripeljal 2 sarkofaga.

Carlo Goldoni je bil rojen 1707 v Benetkah. Pesnik in dramatik je na povabilo grofov Lanthierjev nekaj časa bival v dvorcu v Vipavi. Te kraje je pozneje opisal v svojih Spomih.

Stanko Premrl je bil rojen v Podnanosu pri Vipavi 1880. Bil je skladatelj. Uglasbil je Prešernovo Zdravljico.

Dragu Bajcu, pesniku, časnikarju in borcu proti fašizmu ni bilo dano, da bi se njegov obetajoči pesniški talent razvil v celoti, saj je bilo njegovo življenje prezgodaj pretrgano. Večina njegovih pesmi je ostala v rokopisu, mnoge so se tudi izgubile. Ob petdesetletnici smrti je izšla zbirka njegovih pesmi Drevo sem. V Vipavi so Dragu Bajcu posvečena naslednja obeležja: spomenik na pokopališču, delo Meštrovičevega učenca Franceta Goršeta, spomenik pred Osnovno šolo Draga Bajca, delo Njegovana Nemca, in spominska plošča Dragu in Milanu Bajcu na njuni rojstni hiši.

Ivan Šček (1925 - 1972) je bil glasbeni pedagog, vzgojitelj, skladatelj, in dirigent. Njegov skladateljski opus obsega čez 70 skladb posvetne in religiozne vsebine. Na skladbe z religiozna vsebino se je podpisoval kot Štefan Kovač. Pisal je za otroške, ženske in mešane zbore, samospeve, komorna dela in zbirke skladb za različna glasbila. Skoraj 18 let je uspešno vzgajal mladino na glasbeni šoli in gimnaziji v Kopru, bil soustanovitelj Društva prijateljev glasbe v Kopru in Društva glasbenih pedagogov Primorske v Piranu. 


Avtomobilski promet : Vipava je zelo lahko dostopen kraj, saj leži ob glavni magistralni cesti Ljubljana - Nova Gorica.
Iz smeri Nova Gorica je proti Ljubljani zgrajena hitra cesta skoraj do naselja Podnanos. V Vipavi je izhod. 
Avtobusni promet : Redne avtobusne povezave na relaciji Ljubljana-Vipava in Vipava-Nova Gorica. 


Lokalna turistična organizacija : Zavod za turizem TRG Vipava 
Poštni urad : Pošta Vipava 
Glavni trg 1 5271 Vipava 
05 365 37 10 
Avtobusna postaja : Avtobusna postaja Ajdovščina 
Župančičeva ulica 8, Ajdovščina 
+368 5 364 41 70 
 
Najem vozila : Tarol d.o.o. 
Tovarniška cesta 4a, Ajdovščina 
05 368 14 10 
 
Zdravstveni dom : Zdravstvena postaja Vipava 
Beblerjeva ulica 5 
05 365 51 10 
Dodatni opis :
Naselje je vključeno v projekt Vipavska vinska cesta.

Na Glavnem trgu tik ob Turistično informacijekm centru Vipava se nahaja Vinoteka Vipava, kjer lahko izbirate med 120 različnimi vini vipavskih vinarjev.

Posebna ponudba:
kapelice križevega pota iz leta 1877 na Gradišču, ki jih je poslikal akademski slikar Franc K. Zupet.  
GPS Northing (N) : 45,8478 
GPS Easting (E) : 13,9599 

Na lepše 

na zemljevid

Publikacije

Planota Nanos in znamenitosti mesta Vipava

 

Oglejmo si Vipavo in okolico

 

Načrt mesta Vipava

 

City plan Vipava

 

Nanos plateau and attraction in Vipava

 

Hochfläche Nanos und Attraktionen in Vipava

 

Stadtplan Vipava

 

Città Vipava

 

Pianura Nanos e le attrazioni di Vipava

 

Plan de la ville Vipava

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti