Ocenite ponudbo:

Višnja Gora

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TD Višnja Gora
Mestni trg 21, SI-1294 Višnja Gora
041/344-215
1017
Število prebivalcev
358 m
Nadmorska višina
Višnja Gora, mestece na holmu je eno najbolj ohranjenih slovenskih srednjeveških naselbin z ohranjenim obzidjem in stražnim stolpom (Pulfer turn). Prav na tem mestu je bila nekdaj rimska vojaška postojanka Magnisna. Višnja Gora, nad katero so še danes na strmi vzpetini vidne razvaline Starega gradu, je zaradi izredne strateške lege in uspešne obrambe pred turško nevarnostjo dobila mestne pravice že leta 1478. Simbol mesta je polž, priklenjen na verigi.

V starem delu mesta pred cerkvijo sv. Ane poleg Valvazorjevega vodnjaka stoji kip polža, ki je dejansko posvečen tej počasni, a vztrajni živali, in je verjetno edinstven na svetu. Večje ali manjše skulpture polža je v Višnji Gori najti domala pri vsaki hiši, največji pa je kovinski kip polža v bližini železniške postaje. O višnjanskem polžu je pel naš največji pesnik France Prešeren, tu je bila napisana prva slovenska povest Janeza Ciglerja Sreča v nesreči, o kraju pa govori tudi znamenito Jurčičevo delo Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Višnja Gora s Polževsko planoto je sicer odlično izhodišče za številne izlete, predvsem po tradicionalni Jurčičevi poti, Učni gozdni poti in Poti dveh slapov, resnejši rekreativci in športniki pa se vsako leto udeležujejo Krevsovega teka na Polževem. V krajevni skupnosti Višnja Gora je razvit kmečki in izletniški turizem, ponudbo pa dopolnjujejo tudi hotel na Polževem, gostišča in prenovljeno Mestno kopališče, ki je bilo zgrajeno že davnega leta 1937.

Kraji v krajevni skupnosti Višnja Gora: Dedni Dol, Gorenje Brezovo, Kamno Brdo, Kriška vas, Leskovec, Nova vas, Peščenik, Podsmreka pri Višnji Gori, Polje pri Višnji Gori, Pristava pri Višnji Gori, Sela pri Višnji Gori, Spodnje Brezovo, Stari trg, Velika Dobrava, Višnja Gora, Vrh pri Višnji Gori, Zavrtače in Zgornja Draga.

Turistični ponudniki: Višnja Gora - Gostilna Šerek, Mestno kopališče Višnja Gora; Leskovec - Izletniški turizem Leskovec, Turistična kmetija Čož; Peščenik - Gostilna Jelenov Rog; Polževo - Hotel Polževo; Sela pri Višnji Gori - Ekološka kmetija Travnik-Vode; Vrh pri Višnji Gori - Turistična kmetija Habjan.  


GPS Northing (N) : 45,9538 
GPS Easting (E) : 14,7393 

Na lepše 

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : OTZ Ivančna Gorica | 01 781 21 30 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti