Ocenite ponudbo:

Predmeja

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61a, 5270 Ajdovščina
++386 5 365 91 40
395
Število prebivalcev
894 m
Nadmorska višina
na podeželju
v planinah
Zdravilna klima
Vas Predmeja slovi po tem, da so domačini tu leta 1895 organizirali prvo smučarsko tekmovanje v osrednji Evropi. V spomin na ta dogodek organizirajo predmejci vsakoletni, sedaj že tradicionalni Filipov tek. Vsako leto je v jeseni tudi tradicionalna Lokavška furenga. Lokavčani in Predmejci so si namreč nekoč služili kruh tudi  z vožnjo (furanjem) lesa z vozovi v dolino. V Tihi dolini na Predmeji se vsako leto konec julija odvija tudi družabna prireditev Kravja ruleta, ki pritegne veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Ob 400-letnici poselitve Gore pa so domačini postavili spomenik materi Gorjanki.   


Točka odličnosti : Gorsko naselje je naravnost idealno izhodišče za izlete do izjemnih naravnih znamenitosti Trnovskega gozda. Tu se prepletajo različne rastlinske vrste, v bližini pa se nahajajo zanimive globeli s temperaturnim obratom - mrazišča, ter jame ledenice, v katerih se led ohrani tudi v toplih poletnih mesecih. 
Znameniti meščani : Na Predmeji je postavljen spomenik Jožefu Resslu, izumitelju ladijskega vijaka, ki je kot gozdar projektiral cesto iz Lokavca na Predmejo, ter v teh krajih pomembno deloval kot gozdar. 


Avtomobilski promet : Predmeja je dostopna po poti, ki izAjdovščine pelje skozi Lokavec do Predmeje ali po daljši, slikoviti poti iz Ajdovščine do Cola in skozi Otlico do Predmeje. 


Poštni urad : Ajdovščina 5270 
Cesta 5. maja 2 
05 365 37 00 
Turistično društvo : Društvo Gora 
Predmeja 106 
05 364 90 23 
 
www.drustvo-gora.si 
GPS Northing (N) : 45,9442 
GPS Easting (E) : 13,8879 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti