Ocenite ponudbo:

Ajdovščina v Vipavski dolini

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61a, 5270 Ajdovščina
++386 5 365 91 40
6373
Število prebivalcev
107 m
Nadmorska višina
ob reki
na podeželju
Povprečna poletna temperatura: 25 °C
Povprečna zimska temperatura: 5 °C
Število sončnih dni na leto: 300
Število deževnih dni na leto: 46
Ajdovščina je osrednje mesto Vipavske doline, ki ji radi rečemo tudi rajski vrt Slovenije. Je vedno zeleno mesto, bogato s kulturnimi in naravnimi spomeniki. Sodobna arhitekturna ureditev je svojevrstna mešanica različnih arhitekturnih slogov, saj so današnje stavbe zgrajene na temeljih rimske Castre. Hudourniška reka Hubelj deli mesto na dva dela: Ajdovščina in Šturje
Mesto bogati tudi kulturna dediščina slikarja in grafika Vena Pilona (zbirko njegovih del hranijo v Pilonovi galeriji) ter baročnega slikarja, domačina Antona Cebeja.

Muzej Ajdovščina hrani dve zbirki: v zgornjem nadstropju muzejske stavbe je na razstavi Fluvio Frigido - Castra - Flovius - Ajdovščina predstavljen del bogate arheološke zgodbe o Ajdovščini. V pritličju je shranjena zbirka okoli 1200 fosilov iz vse Slovenije, s poudarkom na tistih, ki so bili najdeni v Vipavski dolini.
 
Ajdovščina se ponaša s športnim letališčem, ki ga upravlja Aeroklub Josip Križaj. Lepo ima urejene športne objekte: Športni center Ajdovščina skrbi za rekreacijo vseh ciljnih skupin prebivalstva, poleti pa vabi na Letno kopališče Ajdovščina, privlačen zaradi veliko zelenih in senčnih površin; Športni park Pale, kjer so čudovito urejena igrišča za tenis, košarko, balinanje, otroška igrišča, prav tam pa je tudi izhodišče Naravoslovne učne poti do izvira Hublja.
V TIC-u Ajdovščina vam bodo z veseljem ponudili informacije o Vipavski dolini, pripravili program vašega izleta in vam priskrbeli lokalno turistično vodstvo.  

 


Točka odličnosti : V Muzeju Ajdovščina si lahko ogledate zelo bogato preteklost Ajdovščine, s poudarkom na rimskodobni Ajdovščini - Castri in bogato zbirko fosilov. 
 
Če ste se odločili obiskati Ajdovščino, potem se morate po Naravoslovni učni poti (zelo lahka pot, zanjo porabite približno dobro uro časa) povzpeti do izvira Hublja - hudourniške rečice, ki na plano bruha prav pod Čavnom.
 

 
 
Znameniti meščani :  
VENO PILON (1896 - 1970) - slikar, fotograf, tipograf, skratka zelo imeniten umetnik, ki glas o Ajdovščini raznaša daleč po svetu. Več o imenitnem umetniku in o njegovem delu pa boste izvedeli, če boste obiskali Pilonovo galerijo
 

DANILO LOKAR ajdovski pisatelj in zdravnik, rojen 1892 leta v Ajdovščini, umrl leta 1989. Leta 1959 je objavil prvo knjigo Podoba dečka. Istega leta je prejel Prešernovo nagrado za novelo Sodni dan na vasi. 

ANTON CEBEJ je bil rojen v Ajdovščini 1722, umrl 1774. Je eden izmed štirih predstavnikov ljubljanskega baročnega kroga. Slikarstva se je učil v Benetkah, zato je v njegovem delu viden vpliv beneških slikarjev. Njegova dela si lahko ogledate v farni cerkvi v Ajdovščini in v cerkvi v Dobravljah pri Ajdovščini.

KAREL LAVRIČ se je rodil 1818 na Premskem gradu, umrl v Gorici 1876 Pravo je študiral v Gradcu in v Padovi. Ko se je začel v Habsburški monarhiji čas bolj demokratičnega življenja, se je z velikim elanom vključil v čitalniško in taborsko gibanje. Od jeseni 1863 je živel v Ajdovščini, kjer je imel odvetniško pisarno in je bil tudi med ustanovitelji ajdovske čitalnice.


 


Avtomobilski promet : Do Ajdovščine vodi več poti. Najbolj običajna je naslednja: na avtocesti iz Ljubljane proti morju se zapeljete do izhoda Nanos in po Rebrnicah v Vipavsko dolino. Pot vas bo mimo Podnanosa, Vipave, Loga zapeljala naravnost v Ajdovščino.
Druga možnost je stara rimska cesta čez Hrušico, do Ajdovščine pa pelje tudi cesta iz Logatca skozi Črni Vrh.
 
Železniški promet : V Ajdovščini se konča železniška proga, ki pride iz Nove Gorice. Železniškega prometa je sicer zelo malo, ta način prevoza v zadnjem času uporabljajo predvsem tovarne. Vseeno pa lahko iz Gorenjske do Ajdovščine pridete tudi z vlakom, ki vozi približno trikrat na dan - v smeri proti Novi Gorici.
Nekajkrat na leto pa se do našega mesta pripelje celo muzejski vlak.
 
Avtobusni promet : Avtobusni promet v Ajdovščini je dobro organiziran, do nas vozijo avtobusi iz vseh smeri: iz Ljubljane, Nove Gorice, Tolmina, Idrije, Kopra,.... 
Letalski promet : V Ajdovščini imamo tudi letališče, upravlja ga Aeroklub Josip Križaj. Kamor si boste želeli vas bodo zapeljali s športnimi, ultralahkimi ali jadralnimi letali. 


Poštni urad : 5270 Ajdovščina 
Cesta 5. maja 2 
05 365 37 04 
Avtobusna postaja : Avrigo d.d. Avtobusna postaja Ajdovščina 
Župančičeva ulica 8 
05 364 41 70 
 
Železniška postaja : Železniška postaja Ajdovščina 
Župančičeva ulica 1 
05 296 39 71 
Najem vozila : Tarol d.d. trgovina, turistična agencija, izposoja vozil 
Tovarniška cesta 4a, Ajdovščina 
05 36 814 10 
 
Policija : PP Ajdovščina 
Goriška cesta 1 
05 365 72 00 
Zdravstveni dom : ZD Ajdovščina 
Tovarniška cesta 3 
05 369 30 00 
Dodatni opis : Posebnost ponudbe:
polet z letalom, spust s padalom, sprehodi in kolesarjenja po naravi ter druge aktivnosti v okolici
 
GPS Northing (N) : 45,887 
GPS Easting (E) : 13,9101 
na zemljevid

Publikacije

Načrt mesta Ajdovščina

 

Ajdovščina - več tisoč let v enem dnevu ali več

 

Ajdovščina - Many Hundred Years in a Single Day or More

 

The map of the city of Ajdovščina

 

Ajdovščina-die Karte

 

La mapa della cita di Ajdovščina

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti