Ocenite ponudbo:

Brestanica

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
2068
Število prebivalcev
175 m
Nadmorska višina
ob reki
na podeželju
Povprečna poletna temperatura: 20 °C
Povprečna zimska temperatura: -1 °C
Nedaleč od Krškega, v smeri proti Celju, leži ob sotočju reke Save in potoka Brestanica kraj Brestanica, urbano naselje mestnega značaja in je sedež krajevne skupnosti. V kraju je krajevni urad, banka, osnovna šola, vrtec, številne trgovine, gostišča in več športno rekreacijskih objektov. Od gospodarskih dejavnosti je vsekakor najpomembnejša Elektrarna Brestanica, Tespack Brestanica ter več obrtnih poslovalnic in ustanov. 


Poštni urad : Pošta Slovenije, Brestanica 8280 
Cesta prvih borcev 21 
07 488 28 00 
Železniška postaja : Železniška postaja Brestanica 
Cesta izgnancev 1 
07 298 32 16 
Turistično društvo : Turistično društvo Brestanica 
Cesta izgnancev 3 
07 497 91 93 
Dodatni opis : Brestanica, nekoč imenovana Rajhenburg, ima bogato zgodovinsko preteklost, saj so ohranjeni zgodovinski ostanki tako iz časa prazgodovine, kot iz časa rimskega imperija, ko naj bi mimo Brestanice peljala rimska cesta Neviodunum - Celea. Prav pri Brestanici naj bi cesta prečkala reko Savo, o čemer pričajo ostanki starega rimskega mostu. Naselje pod gradom naj bi že leta 1322, skupaj s Sevnico, dobila trške pravice, sočasno, ko so Brežice dobile mestne (Salzburška posest v Posavju), vendar pisni viri kraj kot trg omenjajo šele leta 1432, s pravicami tedenskih tržkih dni ter štirimi živinsko kramarskimi sejmi letno. To je dalo kraju za dolgo časa pečat obrtno trgovskega centra širšega zalednega področja pod Bohorjem. Za zasluge v boju proti Ogrom se je cesar Maksimiljan I. leta 1497 Rajhenburgu bogato oddolžil. Podelil mu je poleg lokalnega nižjega, tudi pravico do visokega ali deželnega sodstva, ki je ostalo na gradu vse do leta 1850. 24. septembra 1668 so bile v Brestanici ponovno potrjene trške prvice, določene v aktu pod naslovom Protokol za knežji trg Spodnji Rajhenburg v Štajerski. S trgom je upravljal tržki sodnik in avtonomno presojal v okviru pravic nižjega sodstva. Po letu 1850 pa je Brestanica imela kar 90 let zanimivo lokalno samoupravo. Bila je tržka občina, ki je kraju omogočila posebno urejenost. Po letu 1945 pa se je lokalna samouprava večkrat spreminjala. Vključeno je bila v novo nastalo občino Senovo, ta pa v občino Krško. 
GPS Northing (N) : 45,9968 
GPS Easting (E) : 15,4716 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : Center za podjetništvo in turizem Krško | 07 490 22 20 | | www.visitkrsko.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti