Ocenite ponudbo:

Štanjel

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Štanjel
Štanjel 1a
++386 5 769 00 56
304
Število prebivalcev
363 m
Nadmorska višina
na podeželju
Zdravilna klima
Štanjel - eno najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu. Že v prazgodovini je na griču nastalo gradišče, na katerem so se utrdili Rimljani, v srednjem veku pa se je na prisojnih terasah razširilo naselje, ki so ga pozneje zaradi turških vpadov obdali z obrambnim obzidjem.
 Dominantni del naselja predstavljata grad in cerkev sv. Danijela, ki dajeta Štanjelu svojevrstno podobo. Grad je bil najprej v lasti goriških grofov, pozneje Habsburžanov, Cobenzlov in številnih drugih družin. Na sprehodu po ozkih štanjelskih ulicah lahko opazujete kamnite hiše, portale in druge kamnoseške detajle.
Cerkev sv. Danijela je nastala v drugi polovici 15. stoletja. Poznogotski cerkvi je bil leta 1609 dozidan zvonik »limonaste« oblike. Župnijska cerkev ima danes dve podružnici: cerkev sv. Gregorja in cerkev sv. Jožefa. Tukaj je bil krščen dr. Anton Mahnič, ki se je rodil v sosednji vasi Kobdilj. Zelo zanimiva je reliefna upodobitev gradu iz 17. stoletja na glavnem oltarju v cerkvi.
 
Najstarejši del gradu sega v srednji vek. Podoba prenovljenega dela gradu, kjer je od leta 1988 urejena stalna razstava del znanega grafika in slikarja Lojzeta Spacala,  sega v 17. stoletje. Grofi Cobenzl so grad preuredili v renesančno in baročno rezidenco. Danes lahko v gradu doživite neponovljivo barvitost in podobo Krasa skozi oči svetovno znanega grafika Lojzeta Spacala. V grajskih sobanah je urejena tudi poročna dvorana
 Ulice se iztekajo v manjše trge, nekdaj priljubljena zbirališča starih in mladih. Da je bil na Krasu vedno problem z vodo, dokazuje tudi Štanjel, kjer na trgih izstopajo kamniti vodnjaki. Zelo zanimiva je tudi Romanska ali Kraška hiša, ki v svoji notranjosti skriva pripoved o tem, kako je družina včasih živela (etnološka zbirka).
 V prenovljenem delu gradu doživimo Kras nekoliko drugače. V grajskih sobanah, kjer lahko ob sobotah srečate mladoporočence, je urejena galerija priznanega slikarja in grafika Lojzeta Spacala.
 Na sprehodu po ozkih štanjelskih ulicah ste povabljeni v galerijo in prodajalno s spominki v Kobdiljskem stolpu (Stolpu na vratih). Zanimiv prehod iz kamnitega dela naselja v zeleno okolico predstavlja Ferrarijev vrt, edinstveno delo znanega arhitekta Maksa Fabianija. Iz Ferrarijevega vrta lahko nadaljujete pot po sprehajalni poti od Štanjela do Kobdilja, poimenovani po Maksu Fabianiju in odkrivate lepote, ki jih skriva zelena okolica.
 
Kobdiljski stolp ali Stolp na vratih je leta 1928 postal del Ferrarijeve vile. Dr. Enrico Ferrari je bil znan tržaški zdravnik. V prvem nadstropju je bila jedilnica, na strehi pa je bila terasa, z razgledom na okoliško pokrajino. Leta 1944 je bil stolp napol porušen, kasneje so ga obnovili. Danes je v stolpu galerija z občasnimi razstavami in trgovinica s spominki v pritličju. (prospekt Fabianijeva pot od Štanjela do Kobdilja)

Štanjel (360°)


 


Točka odličnosti :  - Grad Štanjel
 - Galerija Lojzeta Spacala (v Gradu)
 - poznogotska cerkev sv. Danijela z značilnim limonastim zvonikom iz leta 1609
 - Stolp na vratih z galerijo (drugi vhodni stolp v Stanjel)
 - Ferrarijev vrt  - park, ki ga je uredil arhitekt Maks Fabiani 
Znameniti meščani : Maks Fabiani ( Kobdilj 1865- Gorica 1965), slovenski arhitekt in urbanist, je bil rojen v narodnostno mešani družini Serzentovih v Kobdilju, kjer še vedno stoji njihova velika domačija z večstoletno murvo.Po žilah se mu je pretakala slovenska, nemška in italijanska kri, kar se je kasneje odražalo v njegovem življenju.Študiral je na Dunaju, kjer je dosegel tudi doktorat in profesuro na tehniški visoki šoli, bil je tudi svetovalec prestolonaslednika Franca Ferdinada.Leta 1919 se po razpadu monarhije profesuri odpove in se preseli v Gorico.Od tu vodi urbanistično moderno zasnivano obnovo med vojno porušenega Posočja in Krasa.Leta 1935 postane podesta ( župan ) Štanjela in veliko stori za njegovo obnovo in razvoj.Tudi danes se še vedno čuti vpliv njegovih posegov.Županuje do leta 1945.Po vojni se preseli v Gorico, kjer leta 1962 umre.Pokopan je v družinski grobnici Fabianijevih na pokopališču Sv. Gregorja med Štanjelom in Kobdiljem.Poleg Jožeta Plečnika je bil najpomembnejši arhitekt svoje dobe na naših tleh, njegova dela najdemo v Ljubljani, v Trstu, na Dunaju in še marsikje.
 
 
Anton Mahnič ( Kobdilj 1850-Zagreb 1920) je bil slovenski pisatelj, kritik in urednik.V Gorici je po končanem doktoratu iz teologije predaval na bogoslovju.Izdajal je revijo Rimski katolik.Kot kritik je zagovarjal konservativno klerikalno smer in ostro obravnaval pisce Janeza Trdino, Antona Aškerca, Josipa Jurčiča, Ivana Tavčarja in Frana Levstika.Znano je tudi njegovo nasprotovanje Simonu Gregorčiču.Ivan Tavčar mu je posvetil znanstvenofantastični roman 4000, ki je karikiral njegove ideje.Po njegovem mnenju je v književnih delih pomembna njihova miselna vsebina, ne pa oblika, v delih poskuša uveljaviti katoliška načela.Leta 1896 je bil imenovan za Škofa na otoku Krku, kjer se je ukvarjal z rešitvijo problema glagoljaštva.Ustanovil je Staroslovansko Akademijo na Krku, Glagoljaško tiskarno, ter k sebi vabil strokovnjake za glagolico in s tem bistveno pripspeval k njeni ohranitvi.Po italijanski okupaciji je bil interniran v Italiji, odkoder se čez leto bolan vrnil v Zagreb ter tam umrl.Pokopan je na Krku.V Štanjelu nanj spominjata spominska plošča v cerkvi ter doprsni kip na cerkvenem pročelju.

 
Josip Abram Trentar ( Štanjel 1875-Ljubljana 1938) je bil slovenski pesnik, publicist in prevajalec.Rojen je bil pri Grajžarjevih, v hiši, na katere pročelju danes stoji spominska plošča.V času šolanja v Ljubljani se spozna z dr. Mahničem in dr. Janezom Evangelistom Krekom.Mahnič ga literarno usmerja in je njegov življenski vzornik, medtem ko ga njegov prijatelj dr. Krek spozna z malorusko ( ukrajinsko književnostjo), nad katero se navduši in čeprav ni nikoli obiskal Galicije in Ukrajine, za časa svojega življenja prevede celoten opus ukrajinskega književnika Tarasa Ševčenka.Veliko tudi objavlja po tedanjem časopisju, predvsem v Ljubljanskem Zvonu.Po končanem bogoslovju v Gorici je leta 1899 v Štanjelu pel novo mašo.Službuje po različnih primorskih župnijah, predvsem pa je dejaven v Trenti, kjer je eden od vodilnih članov SPD ( slovenskega planinskega društva), v tem času dobi tudi svoj nadimek.V letih po italijanski zasedbi je aktiven borec za narodno zavest v župniji na Mostu na Soči.
 


Avtomobilski promet : Ob cesti Sežana - Nova Gorica, izstopna postaja iz avtoceste: Senožeče, pred naseljem Štorje: desno (za vasi Kazlje, Dobravlje...)
oddaljenost: Sežana: 17 km
                     Nova Gorica: 28 km
                     Ljubljana: 80 km
                     Trst: 20 km
 
Železniški promet : Železniška postaja: Štanjel (proga: Sežana - Nova Gorica) 
Avtobusni promet : Avtobusna postaja Štanjel 
Letalski promet : Pogoste povezave z tujino s tržaškega letališča Ronchi oddaljenega 50km ( Ryanair )
Oddaljenost od letališča Brnik (Ljubljana) 110km 


Poštni urad : 6222 Štanjel 
Štanjel 1a 
05 769 01 00 
Avtobusna postaja : Štanjel 
Železniška postaja : Štanjel 
Kobdilj 2 
05 296 33 55 
Policija : Policijska postaja Sežana 
Kosovelova ulica 1a, 6222 Sežana 
05 734 61 50 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom Sežana p.o. Komen 
Komen 94 
05 766 85 06 
Zobozdravnik : Zdravstveni dom Sežana p.o. Komen Zobna ambulanta 
Komen 94 
05 766 80 40 
GPS Northing (N) : 45,8234 
GPS Easting (E) : 13,8457 
Destinacija: Kras
Kraj: Štanjel
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Občina Komen - TIC Štanjel | 05 769 00 56 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti