Ocenite ponudbo:

Kamnik

InfoKrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Kamnik
Turistični informacijski center:Zavod za turizem in šport v občini Kamnik - TIC Kamnik
Glavni trg 2
+386 1 831 82 50
29385
Število prebivalcev
379 m
Nadmorska višina
ob reki

Kamnik je izjemno mesto! Po njem so poimenovane Alpe, reka Kamniška Bistrica, ki teče skozenj, svoje ime je posodil celo eksplozivu - kamniktitu.

Mesto leži na Bistriški ravni, ki je sestavni del Ljubljanske kotline ter na prehodu med Gorenjsko in Štejersko.

Že v srednjem veku je bil Kamnik cvetoče trgovsko mesto. Andeški grofje z Bavarske (Nemčija) so imeli tu svojo kovnico denarja. Na čas, ko je bil Kamnik glavno mesto dežele  Kranjske, nas spominja čudovita arhitektura in sakralna dediščina, prisluhniti pa velja tudi številnim legendam. Najbolj znana med njimi je legenda o zakleti grofični Veroniki, pol deklici, pol kači, ki je varovala skriti malograjski zaklad. Stari in Mali grad s skalnatih gričev varujeta staro mestno jedro z značilnimi ozkimi ulicami, ki jih krasijo srednjeveška in baročna pročelja, sredi mesta se z griča na ulice ozira Mali grad.

Stari grad na vhu Bergantove gore je danes v razvalinah, k ogledu pa vabijo grad Zaprice, ki je preurejen v muzej, zasebna Sadnikarjeva muzejska zbirka in frančiškanski samostan z bogato knjižnico zbirko starih knjig in Plečnikovo kapelo Božjega groba.

Konec 19. stoletja je staro mesto postalo pomembno kot kraj, kamor od vsepovsod prihajajo ljubitelji narave in planinstva. Obskovalci ga poznajo kot izhodišče za čudovite izlete, kamor se je vselej prijetno vrniti. Marsikdo se ob Kamniški Bistrici po ledeniško preoblikovani dolini poda proti njenemu izviru v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. ob reki se lahko sprehodite po Koželjevi poti, ki vodi tudi mimo znamenite soteske Predaselj. Tu se lahko naužijete lepote neokrnjene narave in se ohladite v vročih poletnih mesecih.

Kamniška Bistrica privablja sprehajalce, planince, kolesarje, lovce in ribiče. Med ljubitelji planin je najbolj priljubljena Velika planina s še živečim pastirskim naseljem in pastirskim izročilom. Tu se v poletnih mesecih srečate s pastirji, poskusite pastirsko malico in se seznanite s sirom ljubezni - Trničem. Na planino se lahko odpeljete z nihalko ali pa se na vrh sprehodite mimo cerkve svetega Primoža, ki slovi po čudovitih renesančnih freskah.

Južno ob toku Kamniške Bistrice nas pot pripelje v Arboretum Volčji Potok. Baročni park navdušuje obiskovalce z ribniki, nasadi raznovrstnega cvetja in več kot 3000 vrstami dreves ter grmov z vsega sveta. V neposredni bližini se za ljubitelje golfa razprostrira eden najlepših golfov v Sloveniji Golf Arboretum.

Vzhodno od Kamnika se razteza 25 km dolga Tuhinjska dolina, ki je bia pomembna srednjeveška povezava med Trstom in Dunajem. Dolino zaključuje Motnik, nekdaj pomemben srednjeveški trg. Nekje na sredi Tuhinjske doline ob izviru termalne vode so zrasle Terme Snovik, ki so si prislužile med drugim tudi eko-marjetico za energetsko prijazno ravnanje z okoljem.

Zdravilne energije se lahko naužijete tudi ob sprehodu mimo energijskih točk v Naravnem zdravilnem gaju v Tunjicah, ki ležijo zahodno od Kamnika.

V Kamniku so doma veseli ljudje, tu se mnogo dogaja, najbolj znan, tudi z mednarodno noto pa je festival Dnevi narodnih noš in kulturne dediščine, ki se odvijajo vsak drugi vikend v septembru.

Kamnik je dagulj, obdan z biseri. Prebivalci dežele pod hribi vas bodo prijazno sprejeli in vam z veseljem predstavili njene zaklade.

Vsepovsod pa vas v domačih gostilnah spremlja dobra domača hrana, zbrana pod blagovno znamko Okusi Kamnika.

Kamnik je mesto v naročju planin. Je mesto, ki obljublja čisto drug svet. Tako blizu. Vabljeni!!

 

 

 

 


Član združenja zgodovinskih mest


Avtomobilski promet : Mesto Kamnik ima ugodno lego, saj je od letališča Brnik oddaljen le 17 km, od glavnega mesta Ljubljane le 25 km, enako tudi do Kranja. 
Železniški promet : Kamnik ima tudi ugodno železniško povezavo z glavnim mestom Ljubljana. Vožnja traja nekaj minut manj kot 1 uro. Vozi vsak dan, skoraj vsako uro. Ne vozi ob sobotah, nedeljah in praznikih. 
Avtobusni promet : Kamnik ima redno in zelo pogosto avtobusno povezavo z Ljubljano. Redke avtobusne linije so do Kamniške Bistrice, Tuhinjske doline in naprej do Vranskega, Gornjega Grada, Kranja, Tunjic, Logarske doline. 


Poštni urad : Pošta Kamnik 
Glavni trg 27 
01 830 80 00 
Avtobusna postaja : Kam Bus 
Perovo 30 
01 830 94 15 
 
www.kam-bus.si 
Železniška postaja : Železniška postaja Kamnik 
Kranjska 4 
01 839 40 90 
Turistično društvo : Kamn'k 
Zgornje Palovče 5 
051 336 516 
 
Policija : Policija Kamnik 
Tomšičeva 4 
01 830 31 80 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom dr. Julija Polca 
Novi trg 26 
01 830 86 00 
Zobozdravnik : Zdravstveni dom dr. Julija Polca 
Novi trg 26 
01 830 86 00 
GPS Northing (N) : 46,2221 
GPS Easting (E) : 14,6074 
Fotografije
Skrbnik : Zavod za turizem in šport v občini Kamnik | 01 831 82 50 | | last modified: 21.03.2015
na zemljevid
GPS N: 46,2221
E: 14,6074
Kraj: Kamnik

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti