Ocenite ponudbo:

Dolenjske Toplice

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
Turistično informacijski center Dolenjske Toplice
Sokolski trg 4, 8350 Dolenjske Toplice
++386 7 384 51 88
3267
Število prebivalcev
176 m
Nadmorska višina
ob reki
na podeželju
Zdravilna klima
Povprečna poletna temperatura: 26 °C
Povprečna zimska temperatura: 12 °C
“Kar se tiče toplic, so ene na Srednjem Kranjskem nadvse dobre, da jih od daleč obiskujejo.,” so besede, ki jih je v drugi polovici sedemnajstega stoletja v svoji knjigi uporabil polihistor Janez Vajkard Valvasor in s tem potrdil večstoletno turistično dejavnost kraja, saj so Dolenjske Toplice še danes eden najbolj obiskanih zdraviliških območij v Sloveniji. Prve omembe Toplic segajo v leto 1215, ko je Henrik IV., mejni grof Istrski, podelil del svoje imovine cistercijanski opatiji Stična. Kraj, ki se imenuje po izviru termalnih vrelcev, so ga le ti zaznamovali že od pradavnine, dokaz katerega so arheološka najdišča v neposredni bližini kraja. Danes so Dolenjske Toplice prostor zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma ter območje neokrnjene naravne in bogate kulturne dediščine. Gonilna sila zdraviliškega in wellness turizma so Terme Krka, ki v našem kraju delujejo že skoraj štirideset let. Najnovejša pridobitev našega kraja pa je Kulturno kongresni center, katerega poglavitna dejavnost je kongresni turizem. Med neokrnjeno naravno dediščino uvrščamo Kočevski Rog, ki kraj obdaja z desne strani in ki med svojim debli skriva tudi kulturno dediščino. Govorimo o Bazi 20, danes edini tovrstni muzej na prostem v Evropi, med drugo svetovno vojno pa kompleks barak, ki so služile kot sedež vojaškega in političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Med pomembne stebre kulturne dediščine štejemo tudi cerkve, nekatere med njimi so bila pomembna romarska središča. V kraju Soteska si lahko ogledamo razvaline nekdaj mogočnega gradu, blizu katerega se bohoti vrtni paviljon s Hudičevim turnom ter ogledni depo starih avtomobilov, katerega oskrbnik je Tehniški muzej Bistra. V Kočevskih Poljanah si je moč ogledati ohranjeno kočevarsko vas, nedaleč stran v Občicah pa Muzej Kočevarjev staroselcev. Največ dogajanja v kraju je v poletnih mesecih, ko se odvijajo poletne kulturne in družabne prireditve (od maja do konca septembra), vrhunec pa praznovanje doseže ob občinskem prazniku (22. julij), ko se odvija Topliška noč, največja in najpomembnejša kulturna prireditev v kraju. Več informacij o znamenitostih, ponudbi in dogajanju v Topliški dolini lahko dobite v TIC-u Dolenjske Toplice, na telefonu 07 38 45 188, po elektronski pošti ali si ogledate našo spletno stran www.dolenjske-toplice.si. 


Znameniti meščani : dr. Konstantin Konvalinka (zdravnik i upravljalec zdravilišča), Matija Kastelec (duhovnik, arhitekt, leksikograf, prevajalec in verski pisec), Jožef Raktelj (učitelj), Karel Henigman (čevljar in fotograf), Marijan Tršar (slikar, grafik, publicist in likovni kritik). 


Avtomobilski promet : Iz ljubljanske smeri (oddaljenost od Ljubljane 67 km) se peljete po avtocesti Ljubljana - Novo mesto do odcepa za Ivančno Gorico in nadaljujete pot po dolini reke Krke preko Zagradca, Žužemberka do Soteske, kjer v križišču zavijete desno preko mostu in nadaljujete pot do Dolenjskih Toplic. Iz smeri Novega mesta (12 km) se pripeljete po regionalni cesti preko Straže in Vavte vasi. Oddaljenost od letališča Brnik - 94 km.  
Avtobusni promet : Redne avtobusne linije iz smeri Ljubljana in Novega mesta.
info na telefon:++386 7 332 11 23
www.ap-ljubljana.si

 


Lokalna turistična organizacija : TIC Dolenjske Toplice 
Sokolski trg 4 
07 384 51 88 
 
www.dolenjske-toplice.si 
Poštni urad : Pošta Dolenjske Toplice 
Zdraviliški trg 3, 8350 Dolenjske Toplice 
0384 55 00 
Avtobusna postaja : Avtobusna postaja Novo mesto, 8000 Novo mesto 
07 332 11 23 
Železniška postaja : Železniška postaja Novo mesto 
Kolodvorska ulica 1, 8000 Novo mesto 
07 298 39 18 
Policija : Policijska postaja Dolenjske Toplice 
Zdraviliški trg 2, 8350 Dolenjske Toplice 
07 306 50 06 
Zdravstveni dom : Mevita, Meta Čampa dr. med. spec.spl.med. 
Ulica maksa Henigmana 57, 8350 Dolenjske Toplice 
07 306 68 70 
Zobozdravnik : Denis Džanković, dr. dent. med. 
Pod Cvingerjem 33, 8350 Dolenjske Toplice 
07 393 75 00 
GPS Northing (N) : 45,7553 
GPS Easting (E) : 15,0586 
na zemljevid

Publikacije

Prireditve april 2013

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : TIC Dolenjske Toplice | 07 384 51 88 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti