Ocenite ponudbo:

Novo mesto

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Naslov:
Novo mesto
Turistični informacijski center
Turistično informacijski center Novo mesto
Glavni trg 6, 8000 Novo mesto
+386 7 393 92 63
23000
Število prebivalcev
202 m
Nadmorska višina
ob reki
Povprečna poletna temperatura: 19,6 °C
Povprečna zimska temperatura: -1,5 °C
Novo mesto imenovano tudi metropola Dolenjske, je bilo ustanovljeno leta 1365, ko je mestu, na okljuku reke Krke, avstrijski vojvoda Rudolf IV. podelil mestne pravice. Uradno poimenovano mesto Rudolfswerd je ves čas raslo kot Novo mesto in kmalu postalo upravno, kulturno, cerkveno in poslovno središče Dolenjske. Novo mesto leži v središču gričevnate dolenjske pokrajine, objeto z reko Krko. Bogastvo narave, tradicije in kulture je lahko za vsakega obiskovalca Novega mesta pravo doživetje. Dolina reke Krke je, zlasti nad Novim mestom, za mnoge najlepša slovenska rečna dolina, njeno idilo poudarjajo mehki bregovi, slikovite brzice in naravni jezovi. Poseben čar ji dajejo številni mlini in gradovi, ki se zlivajo s pokrajino v čudovito podobo časa, ki ga ni več. Prijetno bivanje v našem mestu dopolnjujejo številne razgledne točke, romarske poti, športni in drugi objekti ter bogati gozdovi s sprehajalnimi potmi, možnostmi lova, nabiranja gozdnih sadežev in ribolova. V samem mestu najdemo številne kulturne spomenike in znamenitosti, v Dolenjskem muzeju pa tudi izredno arheološko bogastvo. Novo mesto vas vabi na zmenek. Obiščite ga in spoznajte, gotovo se boste zaljubili vanj, kajti daleč naokoli ni tako lepega, čutečega in hrepenečega mesta, kot je ravno Novo mesto.
Novo mesto (360°)Staro mestno jedro Novega mesta, ki leži na skalnem okljuku Krke, navdušuje z imenitnim Glavnim trgom z arkadnimi hodniki v pritličjih meščanskih hiš. Opredeljuje ga značilna mestna hiša. Ogleda vredni so tudi stolna cerkev Sv. Nikolaja in frančiškanska cerkev, Dolenjski muzej in galerija Jakčev dom, v reki Krki pa se zrcali niz znamenitih hiš na Bregu – najslikovitejšem predelu mestnega jedra, ki so ga pogosto upodabljali slikarji.

 


Znameniti meščani : Anton Podbevšek
Božidar Jakac
Dragotin Kette
Ignacij Hladnik
Janez Trdina
Leon Štukelj
Marjan Kozina
Matija Kastelec
Miran Jarc
Vladimir Lamut 
Član združenja zgodovinskih mest


Avtomobilski promet :
Oddaljenost posameznih krajev iz Novega mesta:
Ljubljana 73km, Bled 126km, Celje 91km, Jesenice 134km, Koper 172km, Kranj 103km, , Maribor 145km, Murska Sobota 199km, Nova gorica 169km, Piran 188km, Postojna 117km, Ptuj 151km, Slovenj Gradec 140km, Velenje 116km, Letališče Brnik 94km, Letališče Celovec 163km, Letališče Trst 208km 
Železniški promet :
Železniška postaja Novo mesto
Kolodvorska ulica 1
t:++ 386 7 298 21 00
Elektronska pošta: potnik.info@slo-zeleznice.si
Internet: http://www.slo-zeleznice.si


 
Avtobusni promet : Avtobusna postaja Novo mesto
Topliška cesta 1
t: ++ 386 7 332 11 23, www.arriva.si 
Letalski promet :

Letališče Ljubljana-Brnik (98 km iz Novega mesta)
Brnik 4210 Brnik
Tel.: ++386 4 206 10 00
Fax: ++386 4 206 11 09
E pošta info@lju-airport.si
www.lju-airport.si


Letališče Zagreb/Pleso (77 km iz Novega mesta)
Pleso bb, p.p. 40
10150 Zagreb
Tel.: ++ 385 1 456 22 22, ++ 385 1 652 52 22,
Fax.: ++ 385 1 655 16 48
www.zagreb-airport.hr

 


Poštni urad : Pošta Novo mesto 
Novi trg 7, 8000 Novo mesto 
07 371 89 52 
Avtobusna postaja : Avtobusna postaja Novo mesto 
Topliška cesta 1, 8000 Novo mesto 
07 332 11 23 
Železniška postaja : Železniška postaja Novo mesto 
Kolodvorska ulica 1, 8000 Novo mesto 
07 298 21 00 
www.slo-zeleznice.si 
Najem vozila : Avto moto zveza-tehnična baza Otočec 
Grajska cesta 5, 8222 Otočec 
07 394 17 06 
Policija : Policijska uprava Novo mesto 
Ljubljanska cesta 23, 8000 Novo mesto 
07 393 65 70 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom Novo mesto 
Kandijska cesta 4, 8000 Novo mesto 
07 391 67 00 
Zobozdravnik : Zdravstveni dom Novo mesto 
Kandijska cesta 4, 8000 Novo mesto 
07 391 67 00 
Dodatni opis :
Dolenjska je razgibana, valovita pokrajina, blagih, tisočerih oblik in barv. V osrčju pokrajine se vije reka Krka, zelena lepotica, ki je že stoletja kažipot njenim prebivalcem in popotnikom.
Arheologi s pomočjo materialnih ostankov odstirajo sliko o življenju prvih naseljencev v našem okolju, ki so se tu naselili že v kameni dobi. Prava zakladnica pa so najdišča iz starejše in mlajše železne dobe. Ugodne prometne poti, oblikovanost površja, klima in nahajališča železove rude so omogočili nastanek naselij na naravno dobro varovanih gričih. Novo mesto se z vsakoletnimi novimi odkritji dokončno uvršča med pomembnejša kulturna središča v času od 8. do 1. stoletja pred Kristusom v Evropi. V bližini Novega mesta je potekala pomembna rimska prometna pot iz Ljubljane proti Sisku. V antičnem obdobju so svoje sledi tu pustili tudi Rimljani.
V srednjem veku so plemiške rodbine in cerkvene ustanove pri prodiranju proti jugu Evrope in utrditvi svojih političnih in gospodarskih teženj na osvojenih ozemljih začeli ustanavljati trška in mestna naselja, ki so bila upravna in vojaška središča njihove posesti. Tudi Habsburžani so potrebovali svoje središče za utrditev oblasti v tem prostoru.
Vojvoda Rudolf IV. Habsburški je 7. aprila 1365 na prostoru, kjer do tedaj ni bilo naselja, ustanovil mesto, ki ga je poimenoval po sebi Rudolfswerth, a so ga ljudje že od vsega začetka imenovali Novo mesto, ker je bilo pač v tistem času res novo. Tu je začetek ustvarjanja ljudi, katerih sledi najdemo v današnjem Novem mestu.
Obrt in trgovina sta bili osnovni gospodarski dejavnosti v prvih stoletjih in sta mestu omogočili razcvet. Njegov razvoj so prekinile naravne nesreče (požari in kužne bolezni) ter Turki, ki pa mesta niso nikoli zavzeli. Novo mesto leži na strmo dvigajočem se skalnatem polotoku na okljuku reke Krke, varovalo pa ga je tudi utrjeno mestno obzidje. V mestu delujejo za mesto in Dolenjsko pomembne cerkvene ustanove. Na begu pred Turki so se tu leta 1472 naselili frančiškani. V neposredni bližini Glavnega trga so sezidali cerkev in samostanska poslopja. Cesar Friderik III. in papež Aleksander VI. sta leta 1493 pri cerkvi sv. Miklavža ustanovila kolegiatni kapitelj. Stolna cerkev Sv. Nikolaja stoji na najvišji točki mestnega polotoka in daje značilno podobo novomeškim vedutam. V mestu je deloval med leti 1672 do 1786 še kapucinski samostan, božjo službo pa so opravljali še v Martinovi, Katarinini, Jurijevi in Florjanovi cerkvi, na katere danes spominjajo le še imena trgov in ulic.
V začetku 19. stoletja so kratek čas tudi Novo mesto upravljali Francozi v okviru Ilirskih provinc, sicer pa so se tudi našega mesta dotaknila gospodarska, tehnična in družbena dogajanja v Evropi. Zlasti v drugi polovici 19. stoletja je prišlo do narodnega prebujenja. Ustanavljala so se številna narodna društva (narodna čitalnica, sokolsko društvo, gasilsko društvo, glasbena matica …), kjer so se meščani srečevali, ustvarjali na različnih področjih ter moralno in finančno podpirali idejo slovenstva. V Novem mestu je bil tako leta 1873 položen temeljni kamen za gradnjo prvega narodnega doma na Slovenskem, ki je bil dograjen dve leti zatem. To je tudi čas, ko je v mesto prisopihal prvi vlak, ko je bila zgrajena bolnišnica, Kandijski most in posamezne javne zgradbe zunaj mestnega obzidja, ki so nakazovale širitev mesta v 20. stoletju.
Prva svetovna vojna je prekinila obetaven razvoj mesta, čeprav se ga je dotaknila posredno kot kraja v zaledju. Obubožanje prebivalcev in smrtne žrtve med mladimi na fronti so zaznamovale ta štiri leta. Konec vojne je hkrati tudi konec habsburške oblasti in začetek povezovanja z južnoslovanskimi narodi v državo Jugoslavijo vse do ustanovitve samostojne Slovenije. Lahko razumemo olajšanje meščanov po končani vojni leta 1918 in ponovni zagon pri delu na različnih področjih. V tem času je množično zaživela tudi reka Krka. Na obrežju so si meščani zgradili kopališče, čolnarne, perišča in sprehajališča, kjer so preživljali prosti čas, še zlasti v poletnih mesecih.
Ponovno je vojna vihra grobo posegla v tok dogajanja leta 1941. Novo mesto je bilo po kratkotrajni nemški zasedbi do leta 1943 pod italijansko upravo, kasneje pa do konca vojne pod nemško. Staro mestno jedro je bilo zaradi bombnih napadov močno poškodovano, še bolj boleče pa so bile človeške izgube.
V drugi polovici 20. stoletja je Novo mesto zelo spremenilo svojo podobo. Dokončno se je izvilo iz meja srednjeveškega obzidja. To je čas nastanka številnih industrijskih obratov in s tem v zvezi pospešene urbanizacije. V teh letih so bile ustanovljene nove šolske, zdravstvene in kulturne ustanove na Dolenjskem.
Še tretjič je orožje poseglo v tok dogajanja preteklega stoletja. V Pogancih je počila prva puška v vojni za Slovenijo. Samostojna država Republika Slovenija je bila razglašena 25. junija 1991.
Novo mesto je v 21. stoletje vstopilo kot osrednje gospodarsko, upravno, kulturno, versko, izobraževalno in športno središče Dolenjske ter trdno prevzelo vodilno mesto v jugovzhodnem delu Slovenije.


 
GPS Northing (N) : 45,8011 
GPS Easting (E) : 15,1711 

Na lepše 

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : Zavod za turizem Novo mesto | 07 393 92 63 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti