Ocenite ponudbo:

Velenje

InfoKrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Velenje
Turistični informacijski center:Turistično-informacijski center Velenje, Vila Bianca
Stari trg 3,3320 Velenje
++386 3 896 18 60
33839
Število prebivalcev
390 m
Nadmorska višina
ob jezeru; ob reki
Povprečna poletna temperatura:18 °C
Povprečna zimska temperatura:-1 °C
Velenje – mesto z vizijo in mladostno energijo

Velenje je mesto, v katerem se poti sedanjosti prepletajo z zgodbami iz preteklosti. Najmlajše slovensko mesto očara vsakogar – bodisi z živahnim dogajanjem bodisi z bogato kulturno in naravno dediščino. Na griču nad mestom moderne arhitekture stoji Velenjski grad, eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. V njem domuje Muzej Velenje z več kot desetimi stalnimi in občasnimi razstavami. Pozojeva grajska pot vas popelje še do treh drugih gradov v okolici Velenja. Eden od teh, Šaleški grad, je zaradi svoje trikotne oblike edinstven v slovenskem prostoru.

Posebno velenjsko doživetje je spust v skrivnostni podzemni svet Muzeja premogovništva Slovenije. Ljubitelje narave, rekreacije in športa navdušita Velenjsko in Škalsko jezero z okolico. Jezeri sta nastali zaradi izkopavanja premoga, danes pa sta pravi raj za sprehajalce, kolesarje, ljubitelje teka, vodnih športov, ribiče ...
 

Osrednji mestni trg krasi Avgustinčičev spomenik razmišljujočega maršala Tita, za katerega lahko rečemo, da je največji Titov spomenik na svetu. Visok je 10 metrov in je povečana kopija spomenika, ki stoji v njegovem rodnem Kumrovcu.

Ustvarjalnost, mladostno energijo in cvetoče ideje je v Velenju mogoče začutiti na številnih prireditvah. Vsako leto jih pripravimo več kot 1.500. Med tradicionalnimi prireditvami ima posebno mesto največji otroški festival v Sloveniji – Pikin festival, ki vsako leto septembra poskrbi, da je v mestu še bolj živahno kot sicer.

V Velenju domačinom in obiskovalcem ponujamo varen, udoben in okolju prijazen prevoz. Lahko uporabite brezplačni mestni avtobus LOKALC ali pa si brezplačno izposodite kolo.

Čeprav je Velenje sodobno in moderno mesto, ima na obrobju zelo avtentično in prijazno podeželje. Aktivna turistična društva skrbijo za lepo urejene sprehajalne poti, za naravno in kulturno dediščino in ohranjajo tradicionalno slovensko kulinariko. Nekaj posebnega je prav gotovo Eko muzej Grilova domačija z vrtom zelišč v Lipju in Kavčnikova domačijah v Zavodnjah. Turistična društva skozi celo leto zagotavljajo pester program tradicionalnih prireditev.
 


Točka odličnosti : Na kopasti vzpetini zre na mesto grad iz druge polovice 13. stoletja. Opasan je z valjastimi stolpi in obrambnim zidom in velja za eno najlepših grajskih stavb na Slovenskem. V njem je 11 stalnih muzejskih in galerijskih zbirk. 
Znameniti meščani : - dr. Matjaž Kmecl, literarni zgodovinar in književnik
- Guštav Šilih, pisatelj
- dr. Karel Verstovšnik, pobudnik in začetnik slovenske univerze
- dr. Vendelin Vošnjak, teolog, prvi Slovenec, kandidat za svetnika 


Železniški promet : Redne linije v smeri Celje. Informacije: Železniška postaja Velenje Telefon: +386 3 586 64 43 ali www.slovenske-zeleznice.si 
Avtobusni promet : Z letališča Brnik do Velenja lahko pridete z avtobusom, vlakom ter avtomobilom. Vsak dan vozi iz Brnika do Ljubljane avtobus, nato pa iz Ljubljane do Velenja. Podrobnejše informacije glede voznega reda najdete na internetni strani www.ap-ljubljana.si. Redne linije pa potekajo v smeri Šoštanj, Topolšica, Slovenj Gradec, Celje, Maribor, Ljubljana... Informacije: Avtobusna postaja Velenje Telefon: +386 3 587 02 04 
Brez avtomobilskega prometa : V središču mesta (strogem centru) ni avtomobilskega prometa. 


Poštni urad : Pošta Velenje 
Kidričeva 2 a, Velenje 
03 898 38 00 
Avtobusna postaja : Avtobusna postaja Velenje 
Šaleška 1, Velenje 
03 587 02 04 
 
www.izletnik.si 
Železniška postaja : Železniška postaja Velenje 
Celjska ulica 5, Velenje 
03 586 64 43 
www.slovenske-zeleznice.si 
Turistično društvo : Turistično društvo Velenje 
p.p. 23, Velenje 
031 340 178 
 
www.tdvelenje.com 
Policija : Policijska postaja Velenje 
Žarova 4, Velenje 
03 898 61 00 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom Velenje 
Vodnikova 1, Velenje 
03 586 90 41 
Zobozdravnik : Zdravstveni dom Velenje 
Vodnikova 1, Velenje 
03 899 54 00 
Dodatni opis : Velenje je kot trg v zgodovini omenjen že leta 1264 in tako spada med najstarejše srednjeveške trge na Slovenskem. Zaradi kasnejšega, a zelo počasnega razvoja, je ostala tlorisna zasnova prvotnega trga nespremenjena do danes. Tloris Starega Velenja determinira lega ob stičišču dveh cest: Celje - Šoštanj in Polzela - Velenje. Trški tloris zaključuje na eni strani vila Bianca, na drugi strani pa velika stavba nekdanjega hotela. Poleg teh dveh stavb je v starem trgu - ki so ga nakateri povojni posegi; napr. gradnja pekarne, precej spremenili, še nekaj stavb, ki izstopajo zaradi svojega kubusa oziroma vloge v izgledu trga. Glavna vrednost trga Velenje pa ni v njegovih posameznih stavbah, temveč v celoti, ki je vse do danes ohranila srednjeveški karakter. 
GPS Northing (N) : 46,3579 
GPS Easting (E) : 15,1087 

Na lepše 

Fotografije
Skrbnik : Velenje - TIC Velenje | 03 896 18 60 | | www.velenje-tourism.si... | last modified: 28.08.2014
na zemljevid
GPS N: 46,3579
E: 15,1087
Regija: Savinjska
Kraj: Velenje

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti