Ocenite ponudbo:

Ravne na Koroškem

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Ravne na Koroškem
Trg Svobode 21
++386 2 822 12 19
12780
Število prebivalcev
394 m
Nadmorska višina
Ravne na Koroškem so upravno, gospodarsko in kulturno središče Mežiške doline. Ležijo ob spodnjem delu reke Meže, pod mogočno Uršljo goro. Mesto, znano po večstoletni železarski in jeklarski tradiciji, se je vse do konca druge svetovne vojne imenovalo Guštanj. Ime Gutenstein je prvič zapisano leta 1248. Takrat se je ob sotočju reke Meže in potoka Suha začel ob stari antični cesti razvijati značilen srednjeveški trg. Danes predstavlja ogrodje starega mestnega jedra cerkev sv. Egidija, skupaj z ohranjenimi hišami v Stari ulici in na Trgu svobode. Na južno teraso nad mestnim jedrom, na Čečovje, vodijo mogočne stopnice, za njimi pa je arhitekturno dobro zasnovano industrijsko naselje s stanovanjskimi hišami in bloki. Na vzhodni terasi je zraslo urbano naselje Javornik, na zahodu Dobja vas in na severu Strojnska Reka. Ravne pa so kljub hitri rasti po drugi svetovni vojni dobile videz urejenega sodobnega mesta. Začetki organiziranega ukvarjanja s turizmom na Ravnah segajo že v 19. stoletje, ko so na okoli tri kilometre oddaljenem Rimskem vrelcu v Kotljah začele obratovati “toplice za bolne na želodcu in mehurju, nahodne in malokrvne”. Naravne danosti in pestra, dobro urejena infrastruktura mesta in okolice nudijo možnosti za ukvarjanje s široko paleto športno-rekreacijskih dejavnosti v vseh letnih časih. Za aktivno preživljanje prostega časa je posebej pomemben odlično urejen mestni športni park (pokrit bazen, sodoben atletski stadion, športna igrišča in dvorane, smučarski poligon). Med najpomembnejšo arhitekturno dediščino na Ravnah sodi grad Ravne, v katerem domuje Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. Ravenski muzej ima v njem stalne zbirke iz zgodovine kraja in Mežiške doline. Muzej upravlja tudi s Forma vivo - zbirko monumentalnih kiparskih skulptur iz jekla, ki krasijo urbane elemente mesta in okoliških krajev, ter s Prežihovo bajto - spominskim muzejem pisatelja Prežihovega Voranca.
 


Avtomobilski promet : Iz Ljubljane v smeri Arje vasi, Velenja, Slovenj Gradca, Raven na Koroškem (cca. 110 km). Iz Maribora v smeri Dravograda, Raven na Koroškem (cca. 70 km) 
Železniški promet : Dnevno redne linije v smeri Maribora in Avstrije. 
Avtobusni promet : Redne linije dnevno v vse večje kraje. 
Letalski promet : Letališče Brnik (cca. 120 km) Letališče Maribor (cca. 70 km) Letališče Celovec (cca. 50 km) 


Poštni urad : Pošta Ravne na Koroškem 
Trg svobode 19 
02 875 09 00 
Avtobusna postaja : Koratur d.d. 
Koroška cesta 5 
02 822 11 30 
 
www.koratur.si 
Policija : Policijska postaja Ravne na Koroškem 
Dobja vas 125 
02 821 62 00 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom Ravne na Koroškem 
Ob Suhi 11 
02 870 52 00 
Zobozdravnik : Zdravstveni dom Ravne na Koroškem 
Ob Suhi 11 
02 870 52 00 
GPS Northing (N) : 46,5447 
GPS Easting (E) : 14,9659 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : RRA Koroška d.o.o. | 02 881 21 16 | | www.slovenjgradec.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti