Ocenite ponudbo:

Bled

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
INFOCENTER Triglavska roža Bled
Ljubljanska cesta 27, SI - 4260 Bled
+386 4 5780 205

TIC pri Turističnem društvu Bled
Cesta svobode 10, SI - 4260 Bled
+386 4 574 11 22
8122
Število prebivalcev
501 m
Nadmorska višina
ob jezeru
na podeželju
v planinah
Zdravilna klima
Povprečna poletna temperatura: 18,5 °C
Povprečna zimska temperatura: -2 °C

Slovenija ima en sam otok, a je ta s svojo samosvojostjo privlačnejši od marsikaterega otočja. V zavetju slikovitih gora kraljuje sredi alpskega jezera. S svojo očarljivostjo je že stoletja simbol kraja, v katerega se radi vračajo gostje z vsega sveta. Ta kraj, ki obstaja že tisoč let, je BLED.  
Na otoku sredi jezera so davni slovenski predniki častili Živo, staroslovansko boginjo ljubezni in plodnosti. Za njimi so na otok k Sveti Mariji prihajali romarji. Pred tisočletjem, 10. aprila 1004, pa je bil prvič omenjen tudi kraj Bled. Sveti nemški cesar Henrik II ga je tedaj podaril škofu iz Brixna. V srednjem veku je kraj cvetel na račun romarjev, v 19. stoletju pa so jih nadomestili prvi pravi turisti. Švicarski Arnold Rikli je v blagodejnem podnebju ter v   jezerski in termalni vodi pod gradom odkril vir zdravja in dobrega počutja. Njegovo zdraviliško ponudbo naravne hidropatije so domačini dopolnili s penzioni in hoteli.
Kraj, ki je bil že na začetku 20. stoletja najlepše zdravilišče tedanjega cesarstva, je privlačil evropsko aristokratsko elito. Po II. svetovni vojni je bila tu ena najlepših protokolarnih rezidenc tedanje države. V lepotah Bleda so uživali mnogi najpomembnejši ljudje z vsega sveta. Zdaj že desetletja kraj odkrivajo in se vanj vračajo romarji novih časov. Svetovljanske iskalce drugačnosti in lepote, sprostitve in navdihov, miru ali športnih izzivov tu pričakuje tisočero možnosti.
Sprehajalne in kočijaške poti okrog jezera, tradicionalni čolni, zvonjenje za izpolnitev želja na otoku, grajski zakladi, bližnja smučišča, planinske poti, golf igrišča, lov, ribolov, casino, kongresne zmogljivosti – to so le drobci blejske privlačnosti, ki jo je vredno zares izkusiti. Kdor jo doživi, vedno znova po njej hrepeni ...

Bled - pogled z gradu (360°)

 


Avtomobilski promet : Od državne meje z Avstrijo (Wurzenpaß – Korensko sedlo) ali Italijo (Fusine Laghi – Rateče) do Bleda je 47 km. Sem se lahko odpeljete po avtocesti (smer Ljubljana), ki jo zapustite na izvozu za Bled, ali greste po cesti mimo Blejske Dobrave čez Kočno, ali po hitri cesti mimo Žirovnice in Lesc do Bleda. Iz Ljubljane je Bled oddaljen 50 km, najlažji dostop je po avtocesti, lahko pa se peljete po cesti mimo Medvod, Kranja, Nakla in Radovljice.  
Železniški promet : Železniška postaja Lesce-Bled leži na progi Oste (München – Salzburg – Beljak – Ljubljana – Beograd – Istanbul – Atene). Železniška postaja je iz centra Bleda oddaljena 4 km. Do Bleda lahko pridemo z avtobusom (avtobusna postaja za Bled je na drugi strani ceste od železniške postaje), taksijem ali pa razdaljo prehodimo po ločeni asfaltirani poti, namenjeni pešcem in kolesarjem. Železniška postaja Bled pa leži ob progi Beljak – Jesenice – Nova Gorica – Koper ali Gorizia (Italija). Iz centra Bleda je oddaljena 1,5 km, do tja pa se lahko sprehodimo, najamemo taksi ali pa se peljemo s turističnim vlakcem. 
Avtobusni promet : Z rednimi avtobusnimi zvezami je Bled povezan z bližnjo okolico in vsemi večjimi kraji v Sloveniji. Do Bleda redno vozijo avtobusi iz Ljubljane, in sicer preko Kranja in Radovljice. Avtobusi vozijo še iz smeri Bohinja in Jesenic. 
Letalski promet : Najbližje mednarodno letališče Ljubljana – na Brniku je oddaljeno 36 km. Direktni avtobusni prevoz in zasebni prevozi med letališčem in Bledom so organizirani preko celega leta. Ostala večja mednarodna letališča so različno oddaljena do Bleda: Trst (170 km), Benetke (290 km), Zagreb (200 km), Celovec (80 km), Salzburg (230 km), Dunaj (380 km) in Budimpešta (500 km). Do Bleda lahko pridete z avtobusom, vlakom ali z enem od zasebnih prevozov. 
Helikopterski promet : V Lescah, le 4 km od Bleda, leži Alpski letalski center Lesce - Bled, ki nudi vse storitve športnega letališča. Poleg helihopterskih poletov tudi jadralno letalstvo ter padalstvo. 
Vodni promet : Bled v vodnem prometu ni povezan z ostalimi kraji Slovenije, pač pa imamo lokalni vodni promet po jezeru. Tradicionalno prevozno sredstvo po jezeru - pletna vas popelje po jezeru in na otok, poganja pa jo moč spretnih pletnarjev. 
Brez avtomobilskega prometa : Priporočamo vam, da za prevoz po Bledu uporabljate trajnostni promet. Če ste na Bled prišli z avtom, je najbolje, da ga parkirate na enem od označenih mest in se po Bledu odpravite peš. Okoli jezera se lahko peljete s kočijo, s turističnim vlakcem, lahko si sposodite kolo, električno kolo ali segway. Ne izpustite vožnje na otok, kamor se lahko odpravite s tradicionalno pletno ali pa najamete čoln in odveslate tja sami. Julija in avgusta vam je na voljo Hop on Hop off bus, s katerim se lahko odpravite na Pokljuko, v Bohinj ali v Radovljico z okolico. Okoli Blejskega jezera je urejena peš pot, ki je dolga 5,5 km. Urejene so tudi ostale peš poti in kolesarske poti po kraju in okolici. Vse poti so zarisane v Turistični karti Občine Bled, ki jo dobite v Turističnih agencijah in v Turistično informativnih centrih.  


Lokalna turistična organizacija : Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma 
Ljubljanska cesta 27 
045 780 500 
 
Poštni urad : Pošta Slovenije, Poslovna enota Bled 
Ljubljanska 10, SI - 4260 Bled 
04 575 02 00 
Avtobusna postaja : Avtobusna postaja Bled 
Cesta svobode 4, SI - 4260 Bled 
Železniška postaja : Železniška postaja Lesce - Bled 
Železniška ulica 12, SI - 4248 Lesce 
04 29 44 154 
Najem vozila : Budget, Rent a Car Slovenije 
Ljubljanska 4, SI - 4260 Bled 
04 576 64 00 
Turistično društvo : Turistično društvo Bled 
Cesta svobde 10, SI - 4260 Bled 
04 574 11 22 
 
www.bled.si 
Policija : Policijska postaja Bled 
Seliška cesta 1, SI - 4260 Bled 
04 574 11 85 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom Bled 
Mladinska cesta 1, SI - 4260 Bled 
04 575 40 00 
Zobozdravnik : Zdravstveni dom Bled 
Mladinska cesta 1, SI - 4260 Bled 
04 575 40 00 
Dodatni opis : Navodila za pot. 
GPS Northing (N) : 46,3674 
GPS Easting (E) : 14,1092 
Regija: Gorenjska
Destinacija: Julijske Alpe
Kraj: Bled
na zemljevid

Publikacije

Video - poletje na Bledu

 

Video - Summer in Bled Slovenia

 

Bled - In Your Pocket

 

Video - Bled, Slowenien

 

Video - Lago di Bled

 

Video - Bled

 

Video - Bled

 

Video - Bled, Eslovenia

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Videi

Skrbnik : Bled - Turizem Bled - LTO | 04 578 05 00 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti